BUSINESS INFORMATION SOLUTIONS
BUSINESS INFORMATION SOLUTIONS
BUSINESS INFORMATION SOLUTIONS

Welcome to the common way to the success!

Reimen
Reimen
Reimen
Hírek
Több mint 120 népi műemlék újulhat meg
Több mint 120 népi műemlék újulhat meg
Több mint 120 népi műemlék újulhat meg
2020. Május 04.

Lezárult a Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Program szakmai előkészítésre kiírt támogatási felhívása. A döntés értelmében 124 tulajdonos részesül támogatásban, és a járványhelyzettől függően hamarosan elindulhatnak az előkészítési, majd talán még idén a kivitelezési munkák, közölte az alapítvány.

A programot a kormány 2018-ban indította el, és az alapítvány évi másfél milliárd forintos keretet oszthat szét. Országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkező ingatlantulajdonosok – magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek, egyházak – nyújthatnak be igényt támogatási kérelemre a részlegestől a teljes felújításig. Míg korábban csak építési támogatásra lehetett kérelmet benyújtani, ez év januárjában azonban már az ingatlanok szakmai előkészítésére is.

A magyar népi építészet megmaradt emlékeinek jelentős része nagyon rossz állapotú, sürgős felújításra szorul. A megmentendő, kiemelt értékek közé tartoznak a tájházak: a Magyarország területén lévő majd 600 tájház mindegyike népi építészeti emlék (közülük 235 a világörökségi várományosi listán is szerepel), ám ezek egy része szintén leromlott állapotú. A Népi Építészeti Program egyik célkitűzése e rendkívül értékes tájházállomány felújítása. A járvány miatti gazdasági válságban az sem mellékes, hogy az elkövetkező másfél évben országszerte akár több száz vállalkozás mesteremberei juthatnak megrendeléshez az építési-felújítási munkákból.

Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt..
Bezárom